BRAMSNÆS
HUNDEEJER FORENING

 

Teoriaften i BHF torsdag d. 8. marts 2018, ved Mette Mørch

Mette fortalte bl.a. om Sådan får du mest ud af holdtræning og Styrk jeres samarbejde og relation. Lærerige emner for både nybegyndere og de mere garvede hundeejere.

Vi hørte følgende guldkorn om, hvordan vi opnår optimal træning og succes:

Brug fast halsbånd eller sele til træning, samt alm. line. Flexliner er ikke egnet til hundetræning.

Hav flere typer af små godbidder med, gerne 2-3 forskellige slags, og variér brugen af dem. De ekstra lækre godbidder kan f.eks. gives når en svær øvelse er udført, og når hunden har været særlig dygtig.

Tag gerne et tæppe med; der kan hunden ligge og slappe af imellem øvelserne, det giver ro.

Lad instruktøren tale færdig, før øvelsen påbegyndes. Så får alle det hele med : )

Husk at holde pauser, ikke 15 gentagelser i træk.

Lær din hund at kende. Hvor mange gentagelser passer til din hund? Hvor lang afstand skal der være til de andre hunde? Afhænger af alder, temperament, forstyrrelser, race mm.

Spred jer ud og lav god afstand imellem hundene, når I træner en øvelse på holdet.

Opnå god kontakt, brug én kommando = succes.

Afstem forventningerne til din hund, måske kan den mere derhjemme i rolige vante omgivelser, end i klubben, hvor der er masser af forstyrrelser. Det er ok.

Lad hunden lære øvelsen, før du stiller for store krav til den. Det tager tid at lære den perfekte øvelse.

Hundeføreren lærer øvelsen til træningen, og træner den jævnligt med hunden derhjemme.

Vær konsekvent, sæt de rammer der passer dig og din familie mht. hunden. Og gennemfør det.

Hvis der opstår problemer med en øvelse, der ellers har fungeret fint: gå nogle step tilbage i træningen, gør det nemmere og byg på igen, bryd øvelsen op i del-elementer. Hvis det går helt i kage, stop og træn videre en anden dag.

Om fænomenet ”Curling-hunde”. Forlang nogle ting af hunden, og lad den tænke selv. Det er ikke alt vi behøver at hjælpe hunden med/løse for den. Eks. snoren er kommet rundt om en lygtepæl på gåturen. Lad hunden selv finde ud af, at gå tilbage rundt om lygtepælen. Det lærer på sigt også hunden at gå samme vej som føreren, når pæle og andet passeres.

Træningsproblemer kan man arbejde på og løse på træningsbanen, f.eks. hunden trækker i snoren.

Deciderede adfærdsproblemer kan sjældent løses direkte på træningspladsen. Man kan få gode råd af instruktøren, til at arbejde på det derhjemme.

Derudover talte Mette også om fordele og ulemper ved forskellige træningsmetoder som shapping, klikker, lokning og straf. I dag er de fleste hundeklubber heldigvis gået væk fra at bruge straf. Men ellers kan man bruge det, der passer bedst til den øvelse man vil lave med hunden. Visse ting kan med fordel trænes med lokning (specielt i opstarten af en øvelse), og andre med shapping og/eller klikker.

Shapping/klikkertræning giver hunden mulighed for at tænke selv, og vælge det som føreren gerne vil have. Men det er egentlig hunden selv, der finder frem til den ønskede løsning, som vi så belønner for. Udover at opnå nogle gode og sikre øvelser, giver det også hunden ”ballast og styrke” mht. at undgå f.eks. adfærdsproblemer. Hunden bliver bedre til at vælge til og fra, og evt. dårlige oplevelser håndteres ofte bedre.

Til sidst hørte vi om træning og stress. Visse hunderacer er højt oppe på stress-skalaen når de arbejder, andre racer tager det mere roligt. Tegn på for højt stress, kan ses ved at hunden ikke kan indlære nye ting, og heller ikke vil/kan spise en godbid. Det er typisk de racer der kører højt, man kan nå længst med, inden for visse typer af elite-hundesport, men det giver også nogle udfordringer.

Tak til Mette for en spændende teoriaften, og tak til de dygtige bagere for de lækre kager, vi indtog i løbet af aftenen.

 

Mvh. Rikke med Sally.

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk